Τι δεν είναι η online εκπαίδευση

Tα online μαθήματα είναι πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας στην τάξη και απαιτούν λιγότερη δουλειά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν ισχύει. Τα online μαθήματα δεν είναι πιο εύκολα από τα παραδοσιακά μαθήματα. Είναι εξίσου αυστηρά δομημένα όπως και τα παραδοσιακά μαθήματα στο φροντιστήριο, στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Μερικές φορές μάλιστα απαιτείται μεγαλύτερη αυτενέργεια και πειθαρχία από τον ίδιο το μαθητή/μαθήτρια, αφού δεν υπάρχει η φυσική παρουσία του καθηγητή/της καθηγήτριας, που άμεσα καθοδηγεί και απαντά σε τυχόν απορίες.

Τα online μαθήματα έχουν αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καθορίζει τη διδακτική ύλη που πρέπει να μελετηθεί και να αφομοιωθεί, τις εργασίες, τις ασκήσεις και τα τεστ που πρέπει να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Μπορώ να παρακολουθήσω τα μαθήματα όποτε θέλω, να ξεκινώ ή να σταματώ όποτε με βολεύει.

Αν επιλέξετε να ενταχθείτε σε online τμήμα αυτό δεν ισχύει. Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών συνήθως ακολουθεί τους κανόνες μιας ακαδημαϊκής – σχολικής χρονιάς και καθορίζει πολύ συγκεκριμένα (συνήθως σε εβδομαδιαία βάση) ποια πρέπει να είναι η παρουσία σας στο τμήμα και προτείνει κατά προσέγγιση τις ώρες μελέτης που πρέπει να αφιερώσετε για την επίτευξη των διδακτικών στόχων. Σ΄ αυτό το σημείο η online τάξη μοιάζει πολύ με την παραδοσιακή τάξη. Μπορεί να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στο πότε εσείς μπορείτε να μελετήσετε ή να υποβάλλετε τις εργασίες σας, αλλά για να υφίσταται ακριβώς η τάξη και να έχει συνοχή θα πρέπει να ακολουθείτε το προτεινόμενο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Διαφορετικά είναι πολύ εύκολο κάποιος μαθητής/μαθήτρια να μείνει πίσω και να αποξενωθεί, πράγμα που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των μαθημάτων.

Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να δεσμευτείτε στις απαιτήσεις που έχει η παρακολούθηση μαθημάτων σε ένα online τμήμα, μπορείτε πάντα να επιλέξετε τα ιδιαίτερα online μαθήματα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και τα μαθήματα προγραμματίζονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυνατότητές σας.

Στα online μαθήματα μπορώ να είμαι ανώνυμος/ανώνυμη, δεν υπάρχει προσωπική επαφή με τον καθηγητή/την καθηγήτρια ή τους συμμαθητές/της συμμαθήτριές μου.

Πολλοί online μαθητές/μαθήτριες ανέφεραν πως η προσωπική επαφή και η αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές/της συμμαθήτριες και τον καθηγητή/την καθηγήτρια είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον όπου η τάξη συναντιέται 1-2 φορές την εβδομάδα, μιας και η επικοινωνία της online τάξης γίνεται σε καθημερινή βάση.

Στα online μαθήματα είναι πλέον ενταγμένες μια σειρά από δυνατότητες επικοινωνίας:

Ο/η καθηγητής/καθηγήτρια συνήθως:

  • μπαίνει καθημερινά στην πλατφόρμα και απαντά σε απορίες, λύνει προβλήματα και διορθώνει εργασίες,
  • έχει προγραμματίσει καθορισμένες “ώρες γραφείου” σε εικονικό ψηφιακό περιβάλλον όπου μπορεί ο μαθητής να τον/την συναντήσει,
  • έχει διαθέσιμα τηλέφωνα για όσους προτιμούν μια πιο “παραδοσιακή” μέθοδο επικοινωνίας.

Με τους συμμαθητές/τις συμμαθήτριες:

  • τα email, chat, forum, οι ομαδικές εργασίες και οι προγραμματισμένες συναντήσεις σε εικονικό περιβάλλον αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την αλληλεπίδραση των μαθητών/μαθητριών και τη δημιουργία μιας online μαθησιακής κοινότητας,
  • η επαφή μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης επίσης εντείνει την επικοινωνία.

Έχει αποδειχτεί μάλιστα πως πολλοί “συγκρατημένοι” μαθητές/μαθήτριες που στην παραδοσιακή τάξη κρύβονται στα πίσω θρανία, είναι πολύ πιο ενεργοί με αυτές τις μορφές επικοινωνίας.

Οnline μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο όσοι έχουν πολύ καλές γνώσεις Η/Υ.

Δε χρειάζεται να είστε ιδιοφυΐα στο χειρισμό του Η/Υ για να παρακολουθήσετε online μαθήματα. Είναι απαραίτητες όμως  βασικές δεξιότητες στον Η/Υ όπως:

  • να ανοίγετε ένα λογαριασμό και να μπορείτε με τον κωδικό πρόσβασης να συνδεθείτε στην πλατφόρμα,
  • να στέλνετε e-mail,
  • να έχετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και να χειρίζεστε τις βασικές λειτουργίες του,
  • να επισυνάπτετε αρχεία,
  • να κατεβάζετε πληροφορίες από το διαδίκτυο,
  • να κάνετε περιήγηση στο διαδίκτυο.

Για να παρακολουθήσω οnline μαθήματα χρειάζομαι υπερσύγχρονο υπολογιστή και ειδικό λογισμικό.

Δεν χρειάζεστε ειδικό λογισμικό για τα οnline μαθήματα, ούτε απαιτείται να αγοράσετε ειδικά προγράμματα ή καινούργιο Η/Υ. Θα πρέπει όμως να έχετε μια αξιόπιστη σύνδεση στο Internet (κατά προτίμηση υψηλής ταχύτητας).

  • Τα περισσότερα οnline μαθήματα σήμερα είναι browser-based. Αυτό σημαίνει ότι έχετε πρόσβαση σε αυτά μέσω της σύνδεσής σας στο Internet χρησιμοποιώντας ένα τυπικό πρόγραμμα περιήγησης (π.χ. Firefox, Chrome, Internet Explorer, Safari, κ.λπ.). Μπορεί όμως να χρειαστεί να κατεβάσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος περιήγησης ή κάποια πρόσθετα (flash, java). Τα πρόσθετα αυτά επιτρέπουν στον περιηγητή ορισμένες επιπλέον λειτουργίες όπως η αναπαραγωγή κάποιων βίντεο και η εκτέλεση κάποιου παιχνιδιού σε μια ιστοσελίδα.
  • Όπως προαναφέρθηκε, καλό θα είναι οι μαθητές/μαθήτριες να έχουν κάποιον επεξεργαστή κειμένου για να μπορούν να μελετήσουν και να συμπληρώσουν τις εργασίες του μαθήματος. Σήμερα τέτοια προγράμματα είναι πολύ διαδεδομένα και εύκολα στη χρήση και μπορεί ο καθένας/η καθεμία να τα εγκαταστήσει στον υπολογιστή ή σε άλλη συσκευή χωρίς οικονομικό κόστος.
  • Ανάλογα με τη φύση των οnline μαθημάτων απαραίτητο εργαλείο μπορεί να θεωρηθεί ένα Headset (ακουστικά – μικρόφωνο) και προαιρετικά μια Webcam (κάμερα).

Εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις; Παρακαλούμε επικοινωνήστε με…